A Dózis együttes rövid története

1985. Az alakulás éve

 Az együttes DÓZIS néven, 1985-ben alakult Szombathelyen, azzal a céllal, hogy a leendő zenekar (amely szándékaink szerint, igényes, abban az időben sikeres west-coast zenét játszott volna) anyagi helyzetén segítsen. Ugyanis egy árva fityingünk sem volt, s akkoriban egy zenekar, ha nem budapesti volt, nem tudott máshogy érvényesülni, de egyáltalán koncertezni sem, ha nem állt mögötte megfelelő felszerelés.(lásd: Lord.) Képtelenek voltunk másképp pénzhez jutni, minthogy ?eladtuk? magunkat, s báli zenéket kezdtünk játszani. Hozzá kell tennem, magasra tettük a mércét magunkkal szemben, mert tudtuk, csak úgy művelhetjük ezt a műfajt, hogy az még nekünk is örömöt okozzon, s ne csak a közönségnek

  A zenekar alapításakor a felállás a következő volt: Németh István (Petya) - gitár, ének; Farkas Csaba - szólógitár, ének; Sárközi Péter - dobok; Weinelt Gábor - basszusgitár, ének. Kicsit később csatlakozott hozzánk Pethő Ferenc (Frédi), aki billentyűs hangszereken játszott. Neki köszönhetjük, hogy eljutottunk Ausztriába, Szlovéniába (akkor még Jugoszlávia), s először játszhattunk a Balatonon. (Frédi az óta már a Mesebolt bábszínháznál dolgozik.) Egy idő után elkerülhetetlenné vált egy dobos és egy billentyűs csere. A doboknál, Petit Viszket István (+) váltotta fel, míg a billentyűs hangszereken Kövesdi Imre(Mini) játszott. Ekkor már keverővel dolgoztunk, ami nagy szó volt abban az időben, ráadásul egy, a megyében igen csak jól csengő névvel, Nemesvári Károllyal (Nemes) a pult mögött. Az ő helyét vette aztán át Petya, aki úgy döntött, leteszi a gitárt, s inkább a keverőpultnál bizonyít. Ekkor érkezett a zenekarhoz Baán Imre - szólógitár, akivel szinte egy időben érkezett Angler Ákos , aki Viszket Pisti (+) helyét vette át. (Ákos később a Sziámiba kerül, aztán az Anima Sound Systemben folytatja.) Weinelt Gábor kiválásával Harangozó Gyula (Szigyu) érkezett az együttesbe. Ő basszusgitáron játszott. Ekkor már 1988-at írtunk.

 A következő változás egy év elteltével, 1989-ben következett be, amikor Angler Ákos (akit az akkori "szokás" szerint katonának vittek) helyett Hollósi László (Lacika; ex-Lord) ült a dobok mögé, valamint visszatért, de már, "csak" mint énekes, Weinelt Gábor. Egyre népszerűbb volt a zenekar a megyében, de megyén kívül is, hisz megfordult a Balatonon, és Fejér illetve Veszprém megyében. Nem kellet sok időnek eltelnie, hogy újabb változáson menjen keresztül a zenekar. Kövesdi Imre helyére érkezett egy fiatal, tehetséges billentyűs, Keszei Tamás személyében. Ekkor érte el a DÓZIS pályája csúcsát. Ez a felállás (Hollósi László - dobok; Baán Imre - gitár, vokál; Farkas Csaba - gitár, ének; Keszei Tamás - billentyűs hangszerek, vokál; Harangozó Gyula - basszusgitár, vokál; Weinelt Gábor - ének;) volt talán a legsikeresebb, ha nem "A" legsikeresebb az együttes történetében.

Photobucket

 Lassan-lassan fel is épült a "cucc", a zenekar is egyre erősebb lett, s ahogy a fentiekből kitűnik, megfordult nálunk több olyan zenész, akik később (vagy éppen előtte) neves zenekarokban játszottak, játszanak ma is. Sajnos talán éppen ezért történhetett meg az is, hogy ezek a "neves" együttesek akarva-akaratlanul, annyira szétzilálták a Dózist, hogy kb. egy évig működésképtelenné vált...

 1993. Az újjáalakulás éve

 A DÓZIS 1993 év végén alakult újra, amikor is két, szintén szombathelyi zenekarral, a C-verzió-val, ill. a S-Top együttessel fuzionált. A Mészáros Gábor (ex-LORD) - billentyűs hangszerek, Kiss Csaba (Csopszi) - basszusgitár, Czetter Gábor (Czetto) - dobok, Kovács Ervin - gitár, ének, Weinelt Gábor - ének, felállással készült el az első hangzóanyag a zenekar életében, 1994-ben. Ezt követte még három kazetta, örökzöld és az akkor éppen aktuális diszkó slágerekkel.

 1996-ban ismét tagcserék következtek. Mészáros Gábor helyét egy régi-új tag vette át, Keszei Tamás személyében, míg Kovács Ervin, szintén egy régi-új tagnak adta át a stafétát, Baán Imrének. 1998-ban Keszei Tamás helyére, aki munkahelyi elfoglaltságai miatt nem tudott tovább maradni, Garamvölgyi Tamás érkezett.

 A Dózis felállása 2005-ben: Baán Imre-gitár, vokál; Czetter Gábor-dobok; Garamvölgyi Tamás-billentyűs hangszerek; Weinelt Gábor-ének, basszusgitár.

 2007-ben aztán valami végleg megszakadt... A tagok kezdtek másfelé orientálódni, már nem egyeztek az érdekek, és már semmi nem volt az, mint az előtt... Még volt ugyan egy rövidke próbálkozás az "újraélesztésre", de ez kevésnek bizonyult a fennmaradáshoz.

Boldog névnapot kívánunk az épp ma ünneplőknek!
Bármilyen javaslatot szívesen fogadunk. Kérlek, ír
Diavetítő